- Advertisement -
Wat zijn de beste nieuwe boeken in 2021? En wat dacht je van verrassend goede oudere juweeltjes? Lees verder voor de meest meeslepende boeken van 2021.
Dit zijn mijn hoogtepunten en verrassingen van 2021. Hoewel ik niet alle gepubliceerde boeken heb gelezen – wie wel – waren er veel boeiende boeken onder de boeken die ik wel heb gelezen.
Een jaar vol leesplezier en recensies. Ik heb dit jaar meer dan 100 boeken gelezen en de helft ervan gerecenseerd. Veel van de boeken die ik heb gelezen staan nu op mijn nieuwe China, Taiwan, Oostenrijk, Koreaanse verhalenbundels en Japanse verhalenbundels boekenlijsten.
Vorig jaar heb ik enkele blinde vlekken vastgesteld, namelijk boeken die afkomstig zijn uit of zich afspelen in Afrika en Zuid-Amerika. Hoewel mijn leesactiviteit voor deze delen van de wereld niet overweldigend is geweest, heb ik toch een paar boeken gelezen die mijn blinde vlek verkleinen: Het blinde licht (schrijver woonachtig in Santiago de Chile), Remote Control (speelt zich af in Ghana), Meer dan een broer (schrijver uit Senegal) en Bakhita (speelt zich af in Soedan).
Terug naar 2021. Veel van de boeken die ik heb gelezen zijn in 2021 uitgebracht of komen in 2022 uit. Maar naast mijn meer recente keuzes, las ik ook enkele klassiekers of andere boeken die nog steeds veel aandacht krijgen over de hele wereld. Een deel ervan verdient het, de faam van de rest laat me verbijsterd achter. Dat is wat zo geweldig is aan de enorme hoeveelheid boeken die er in de wereld bestaan: er is een ‘goed’ boek voor iedereen.
Ik zie het als mijn missie om alle goede verhalen die in deze wereld bestaan onder de aandacht te brengen.
Dus hier komen ze: de beste, meest boeiende, unieke en inspirerende verhalen van 2021.
Gevoel
Mijn Wow-boeken van 2021
- Popisho van Leone Ross (Recensie): een magisch en sensueel, maar down-to-earth verhaal dat alleen inwoners van Popisho volledig zullen begrijpen. Dit is een verhaal over liefde, verslaving en keuzes.
- Het drielichamenprobleem van Liu Cixin (deze heb ik niet gerecenseerd, bekijk het boek via Bol.com). Deze serie vond ik fantastisch: de reikwijdte is immens. De boeken van Liu Cixin zijn dan ook bovenaan terug te vinden in mijn science fiction boekenlijst.
- Bolla van Pajtim Statovci (Recensie): dit boek heeft echt indruk op me gemaakt. De pijn van de verteller en de eindeloosheid van de situatie worden op een zeer effectieve manier verwoord.
Nieuwe werelddelen verkennen
- Meer dan een broer van David Diop (Bol.com): een krachtige en gruwelijke roman over een Senegalese man die als soldaat vocht in het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.
- Bakhita: Van slavernij naar vrijheid van Véronique Olmi (Bol.com): een boek dat zich afspeelt in Soedan en Italië door de auteur van een van mijn favoriete boeken, Beside the Sea (de NL vertaling Geen gewone dag verschijnt augustus 2022). Ik hield niet zo van de schrijfstijl in Bakhita, maar het verhaal was interessant.
- Remote Control van Nnedi Okorafor (Recensie): een magische reis die zelfs jij niet op afstand kunt besturen. Is er iemand die dat wel kan?
- Soviet milk van Nora Ikstena (Bol.com): een verhaal over de invloed van de Sovjet overheersing op individuele levens in Letland.
Wetenschappelijke interesse dit jaar?
- Het blinde licht van Benjamín Labatut (Bol.com): een mix van fictie en essay over het goede en het slechte dat leidde tot wetenschappelijke vooruitgang in de 20e eeuw. En over de mindset en levens van degenen die daarvoor zorgden.
- Saving Schrödinger’s Cat van Mark Jenkins (Recensie): opnieuw Schrödingeg (hij speelt ook een rol in het boek van Benjamín Labatut).
- De codekraker: Het revolutionaire DNA-onderzoek van Nobelprijswinnaar Jennifer Doudna van Walter Isaacson (Bol.com): Ik las dit boek omdat ik meer wilde weten over RNA. Ik was ook geïnteresseerd in de ethische aspecten van het genezen van genetische ziekten en in hoeverre het toegestaan zou moeten zijn om DNA te verbeteren.
- Future Bright, Future Grimm van D.J. MacLennan (Recensie): onderzoek wat er gebeurt als je de tijd verder laat lopen in een sprookjeswereld.
- Het drielichamenprobleem van Liu Cixin (Bol.com). Deze serie vond ik fantastisch: de reikwijdte is immens. De boeken van Liu Cixin zijn dan ook bovenaan terug te vinden in mijn science fiction boekenlijst.
Identiteit
LGBTQ+
- Bolla van Pajtim Statovci (Recensie): dit boek heeft echt indruk op me gemaakt. De pijn van de verteller en de eindeloosheid van de situatie worden op een zeer effectieve manier verwoord.
- Love in the Big City van Sang Young Park (Recensie): Ik was onder de indruk van hoe zijn energie en houding veranderden in de loop van het boek. Sang Young Park schreef een zeer overtuigende geleidelijke karakter transformatie.
- The Membranes van Chi Ta-wei (Recensie): over een toekomst waarin intimiteit, ervaringen en identiteit dynamisch zijn.
- To the Warm Horizon van Choi Jin-young (Recensie): een dystopisch verhaal over twee vreemdelingen die ondanks hun ontberingen naar elkaar toegroeien en genegenheid tonen.
- Last Words from Montmartre en Notes of a Crocodile van Qiu Miaojin: twee klassiekers uit Taiwan over de passionele relaties tussen (queer en lesbische) mensen. Voor deze boeken moet je in de stemming zijn.
- Zomerburen van Rianne Robben (Recensie): een reis naar gewaarwording van je eigen identiteit, en dan niet alleen je geaardheid maar ook wie je alleen bent zonder anderen.
Bezinnend en betoverend
- The Mountain Whisperer van Jia Pingwa (Recensie): dit boek is puur en warm, wreed en gemeen, en bovenal absurd en meeslepend. De auteur combineert historische en mythische kennis tot een turbulent en rijk verhaal dat zich afspeelt op het platteland van China.
- Wolventotem van Jiang Rong (Bol.com): een traag verhaal met respect voor de natuur en de cultuur van de mensen die in noord-centraal Binnen-Mongolië wonen. Dit boek neemt je mee naar daar en leest als een meditatie over leven met de natuur en het bewaren van evenwicht.
- De wand van Marlen Haushofer (Bol.com): over een vrouw en een paar dieren in overlevingsstand. Aanvankelijk klinkt dit als een aangename afwisseling, maar problemen liggen op de loer.
- Wittgenstein’s Nephew van Thomas Bernhard (Bol.com): wat me bijblijft is de ironie van een verteller die vastzit in een ziekenhuisbed en praat over hoe hij en sommige andere mensen de gelukkigste reizigers zijn en de ongelukkigste aankomsten.
Moeilijk te beoordelen
- Stronghold van Kesha Bakunin (Recensie): een studie van leiderschapsstijlen en politieke en sociale kwesties in de vorm van een fantasieverhaal dat zich afspeelt in een wereld met een rijke geschiedenis.
- Het blinde licht van Benjamín Labatut (Bol.com): een mix van fictie en essay over het goede en het slechte dat leidde tot wetenschappelijke vooruitgang in de 20e eeuw. En over de mindset en levens van degenen die daarvoor zorgden.
- Bestiary van K-Ming Chang (Bol.com): over drie generaties Taiwanese Amerikaanse vrouwen die achtervolgd worden door de mythen van hun vaderland. Ik vond dit geen goed boek, maar veel mensen vinden het prachtig. Het is vaak het een of het ander.
Wat is hier gebeurd?
Boeken die ik zo graag fantastisch had gevonden
- Heaven van Mieko Kawakami (Bol.com): een half jaar later probeer ik een beschrijving te verzinnen. Ik moet de synopsis lezen om me zelfs maar te herinneren waar het over ging. Een zwaar en interessant onderwerp, maar ik heb indrukwekkender boeken over dit onderwerp gelezen.
- Piranesi van Susanna Clark (Bol.com): een boek met goede kritieken dat ik extreem saai vond.
- De Laatste Leerling van Naomi Novik (Bol.com): een boek dat ik zowel leuk vind als me aan erger, omdat ik niet hou van de persoonlijkheid en de gedachten van de verteller, maar wel van de setting. Het is niet meer dan logisch dat ik volgend jaar het derde deel zal lezen.
- To the Warm Horizon van Choi Jin-young (Recensie): was een van de andere personages maar de hoofdverteller was geweest…
- House in the Cerulean Sea van TJ Klune (Bol.com): ik vond dit eigenlijk wel een leuk boek, maar het miste de wow-factor die ik verwachtte nadat ik zoveel lovende recensies van andere lezers had gezien.
Guilty pleasures
- Spookpokken – De jacht op Morrigan Crow (Nevermoor #3) van Jessica Townsend (Bol.com): waarlijk een magische en fantastische kinderboekenserie die ik op een bepaald moment hard nodig nodig had.
- Sufficiently Advanced Magic (Arcane Ascension #1) van Andrew Rowe (Amazon): de Arcane Ascension trilogie van Andrew Rowe hielp ook om mijn magische school hunkering te bevredigen.
Gepubliceerd door Honford Star (omdat ik ze uiteindelijk allemaal kocht)
- Astral Season, Beastly Season van Tahi Saihate (Recensie): een verhaal over adoratie en objectificatie. Hoe groei je op als een ster in plaats van een beest?
- To the Warm Horizon van Choi Jin-young (Recensie): een dystopisch verhaal over twee vreemdelingen die ondanks hun ontberingen naar elkaar toegroeien en genegenheid tonen.
- Tower van Bae Myung-hoon (Recensie): de auteur geeft een sci-fi draai aan sociale en politieke kwesties. Een intense, subtiele en vermakelijke verhalenbundel.
- Cursed Bunny van Bora Chung (Recensie): de auteur vermaakt je met alle ongewone dingen die als doodgewoon worden beschouwd.
- Whisper van Chang Yu-Ko (Amazon): Whisper is een plot-gedreven, Taiwanees horrorverhaal, dat hopelijk onderweg is vanuit Manchester (ik denk dat hij te voet reist, want hij is twee maanden geleden op de post gedaan). Ooit komt het boek aan.
Meest populaire recensies op WheretoKim in 2021
- De geheugenpolitie van Yōko Ogawa (Recensie): een intrigerend verhaal over niet erg opmerkelijke personages.
- De jacht op het verloren schaap van Haruki Murakami (Recensie): het tweede Haruki Murakami boek dat ik ooit heb gelezen. Ik weet het, ik zou de rest ook moeten lezen. Maar ik ben nu tenminste lid van de club der schaaplozen!
- Orakel van Thomas Olde Heuvelt (Recensie): een bovennatuurlijke thriller die je alle hoeken van de kamer, het weiland en de Noordzee laat zien.
- Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Recensie): de auteur weet je te raken met Salomés verhaal door de manier waarop ze boosheid, pijn en het gevoel van onmacht verwoordt.
- De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren door Haruki Murakami (Recensie): een boek over groei en over een persoon die kleur krijgt wanneer hij zijn verleden onder ogen ziet.
Wat is het meest bijzondere en meeslepende boek dat jij hebt gelezen in 2021? Welke boeken wil je in 2022 lezen?