Burning bridges: een oorlogsverklaring of je eigen verbeelding?

Disclosure: in deze post kunnen Affiliate links staan. Wanneer je via mijn link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Voor jou is er geen verschil. Dit helpt mij deze site in de lucht te houden.

- Advertisement -

Hoe is het om de verbinding met zowel je toekomst als je verleden af te snijden en weer te herbouwen?

Je kunt een brug verbranden ter verdediging of als aanval. Door zowel je eigen voordeel als het voordeel van de ander te vernietigen, zeg je dat je er vol voor gaat; samen erop of eronder, wat er ook gebeurt. Je geeft niet op zonder gevecht.
 
Maar als je na je gewaagde actie alleen op een eiland achterblijft, met zeeën van tijd waarin je de wijsheid van je actie heroverweegt, zou je kunnen concluderen dat de andere partij toch gewonnen heeft. De ander is zo machtig dat hij of zij gewoon een helikopter kan huren om de afstand te overbruggen. Het is je nauwelijks gelukt om een deuk in het harnas te maken. Misschien heb je de competitie zelfs geholpen om meer roem te krijgen omdat hij of zij er zo machtig uitziet, hoog boven je in de helikopter.
 
De meest interessante vraag is of het plezier en de vreugde die je voelde toen je ‘wraak nam’ door de brug te verbranden, genoeg geluk creëerde in het nu om je ellendige en eenzame toekomst te compenseren. De boeken en goeroes zeggen allemaal dat je in het nu moet leven: je geluk in het nu is waar het om draait, want het heeft geen zin om altijd uit te kijken naar een toekomstig geluk dat je misschien nooit zult bereiken.
 
Je denkt na over de beste vervolgactie, terwijl je in je eentje de brug weer opbouwt, steen voor steen. Tussentijds krijg je misschien hulp van iemand, maar het kan ook zijn dat deze persoon je pas zijn hand reikt wanneer je er bijna bent om in je succes te delen. Mogelijk wacht je vijand op je aan de andere kant. 
Het is ook mogelijk dat je vijand al achter je staat – of voor je staat, een kwestie van perspectief – geduldig wachtend om het eiland over te nemen zodra je weg bent. De brug die je hebt gebouwd gebruikt je concurrent om de eigen infrastructuur te verbeteren, terwijl jij vanuit de verte kijkt naar wat ooit je geesteskind was. Niemand zal je naam kennen, maar de naam van je concurrent zal wereldwijde bekendheid genieten. 
 
Was het dus een goed idee om de brug te herbouwen, ja of nee?
 
Ja natuurlijk: de achterdeur die je stiekem hebt bijgebouwd zal je in het nu een tweede keer geluk brengen. Wat er vervolgens gebeurt, is dat je geesteskind het succes van je concurrent van binnenuit opeet. De negatieve pers alleen al zal te veel zijn. Bijna. Hoewel je concurrent de middelen heeft om zich vrij te pleiten, zal jouw naam door de goot gaan, of beter gezegd, onder de brug gedumpt worden.
 
Stel je nu voor dat dit een videospel is dat je kunt hacken. Er zijn geen regels… Je enige beperking is je eigen verbeelding. Misschien was er wel nooit een brug.
Burning bridges: een oorlogsverklaring of verbeelding

Related Stories

Ontdek

spot_img

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.