Een week van kunst en creativiteit, van het bezoeken van nieuwe plaatsen en het ontdekken van nieuwe kunstenaars. Art Rotterdam Week 2020 trotseerde de storm en presenteerde een Walhalla voor kunstliefhebbers.
Art Rotterdam Week is een jaarlijks terugkerend evenement dat de artistieke kant van Rotterdam laat zien. Overal in de stad kun je kunstbeurzen en exposities speciaal opgezet voor deze week bezoeken en gelijkgestemden ontmoeten. De 2020-versie werd gehouden tussen 5 en 9 februari.
De storm Ciara trotserend ging ik op pad om twee beurzen en een tentoonstelling te bezoeken. Geen FOMO; ik kan ze niet allemaal bezoeken naast een veertigurige werkweek. In plaats daarvan selecteerde ik drie tentoonstellingen die werden gehouden in (historische) bouwen die ik graag van binnen wilde zien:
- The New Current tentoonstelling in de Spaanse Kubus (Spaanse Polder);
- Art Rotterdam fair in de Van Nelle Fabriek; en
- OBJECT Rotterdam design fair in het HAKA-gebouw (Merwe-Vierhavensgebied).
Gratis pendelbussen verbinden de locaties met elkaar en het is ook mogelijk om gratis te parkeren in de buurt.
The New Current tentoonstelling
The New Current bevindt zich in de Spaanse Kubus op een industrieterrein in Rotterdam; een gebied dat ik alleen bezoek om boodschappen te doen bij de groothandel. Maar ik had nog nooit gehoord van deze voormalige parkeergarage genaamd de Spaanse Kubus.
De parkeergarage bleek de perfecte locatie om experimenteel werk van nieuwe kunstenaars te tonen: het is ruimtelijk en de kunstenaars gebruiken deze ruimte om meer betekenis te geven aan hun kunst. De tentoongestelde werken onderzoeken de ruimte tussen menselijke ervaringen en digitale technologieën. Ze vertellen allemaal een boodschap die niet altijd duidelijk is zonder de beschrijving te lezen. Ongeacht de boodschap zien veel van de werken er bijzonder mooi uit in de donkere tentoonstellingsruimte waar de weerkaatsing van het licht zijn werk kan doen.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door WheretoKim (@wheretokim) op
Ik kon de verscheidenheid ook waarderen. Niet één van de werken zag er hetzelfde uit (hoewel ik die van Ouna Clitan al eerder had gezien in Het Nieuwe Instituut Rotterdam). En meer dan dat: als je je door de kamer begeeft en je perspectief verandert, verandert wat er wordt uitgedrukt ook. Ik vind het altijd leuk als ik om een kunstwerk heen kan lopen (en het liefst er tussen- of onderdoor), omdat het een diepere ervaring oplevert en je soms meer over jezelf ontdekt. Zeker als de kunstwerken gaan over menselijke ervaringen en digitale technologieën: iets waar ik deel van uitmaak. Het zet je aan het denken.
Art Rotterdam fair
De Van Nelle Fabriek wilde ik al heel lang bezoeken en nog meer sinds ik de film erover in het Chabot Museum heb gezien. De fabriek is ontworpen door dezelfde architecten als Huis Sonneveld, een voormalige residentie in de Functionalistische stijl omgebouwd tot museum. Ik twijfelde er niet aan dat zo’n gebouw tegen Ciara opgewassen zou zijn.
De tentoonstellingsruimte van de fabriek is omgetoverd tot één grote beurs met tentoonstellingen van vele lokale en internationale kunstgalerieën. Niet alleen was er een grote verscheidenheid aan kunst te zien, ook waren er films in een ‘dark room’ die voor een augmented ervaring zorgden. Die extra ervaring kwam vooral door het geluid bij de films waardoor de boodschap van de film sterker over kwam.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door WheretoKim (@wheretokim) op
Waar de tentoonstelling in The New Current voor mij om de beleving ging, stond de fair in Art Rotterdam in het teken van ontdekken. Het ontdekken van nieuwe kunstenaars om in de gaten te houden en van nieuwe galerijen die leuk zijn om te bezoeken. Ik zag veel interessante kunstwerken op deze fair en was blij dat ik er foto’s van kon maken om ze later terug te zien.
Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan de Van Nelle Fabriek: het Chabot Museum Rotterdam organiseert regelmatig rondleidingen.
OBJECT Rotterdam fair
De designbeurs OBJECT Rotterdam werd voor de derde en laatste keer gehouden in het industriële HAKA-gebouw bij de haven van Rotterdam. Het idee dat er een interessant industrieel gebouw is dat ik nog nooit eerder van binnen heb gezien (en later misschien niet de kans voor krijg) verleidde mij om OBJECT Rotterdam tijdens de Art Rotterdam Week te bezoeken.
Na het Beleven en Ontdekken op de vorige twee locaties, was het nu tijd voor Inspiratie.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door WheretoKim (@wheretokim) op
Alle zeven verdiepingen van dit monumentenpand werden gebruikt voor de fair en veel kunstenaars maakten optimaal gebruik van de ruimte door hun ontwerpen te plaatsen voor gaten in de muur, voor rechthoekige ramen en in kleine hoeken. De ontwerpen lieten het gebouw glanzen en het gebouw gaf extra uitstraling aan het object.
Veel objecten zijn leuk om je huis stijlvol mee in te richten. Er waren design meubels, mode, sieraden, architectuur en kunstwerken. De ontwerpers zelf waren aanwezig om meer te vertellen over hun werk. Wat is er meer inspirerend dan dat?
Aangezien alle objecten een andere stijl hebben, is het logisch dat ze je niet allemaal aanspreken, maar sommige had ik graag in mijn huis willen hebben. Als ik een groter huis en een groter budget had tenminste… Ik vond het heel leuk om te zien dat er zoveel creatieve mensen in de wereld zijn die nieuwe dingen ontwerpen die op een dag de weg naar mijn huis of het jouwe kunnen vinden.
Slotgedachten
Een volledige stad als Walhalla (en mekka; de website lijkt verward) voor kunstliefhebbers. Er bestaan veel mooie kunstwerken en ontwerpen in de wereld en evenementen als deze helpen je om ze te zien door ze allemaal op één plek (of stad) te verzamelen. Voor mij stond de Art Rotterdam Week 2020 in het teken van het zelf beleven, het ontdekken van nieuwe kunstenaars en geïnspireerd worden. Omdat ik het dit jaar niet allemaal kon zien, heb ik hoge verwachtingen voor volgend jaar.
Laten we de plannen voor de volgende editie van Art Rotterdam Week in de gaten houden.