Uit de schaduw van Vermeer presenteert Museum Prinsenhof Delft: Pieter de Hooch. Pieter de Hooch was een Delftse meesterschilder uit de 17de eeuw.
Het historische centrum van Delft is een geweldige plek om te bezoeken. Er is genoeg te zien en te doen, terwijl je nog steeds de sfeer van een kleine stad kunt voelen die steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam niet meer hebben.Â
In de binnenstad van Delft kun je een bezoek brengen aan Museum Prinsenhof Delft, gevestigd in een gebouw met grote historische waarde voor de geschiedenis van Nederland.
Het gebouw en de tuin
Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de zestiende eeuw als tijdelijk hof gebruikt werd door Willem van Oranje. Het gebouw is van grote betekenis in de Nederlandse geschiedenis, omdat Willem van Oranje er op 10 juli 1584 werd vermoord. De kogelgaten in de muur van het gebouw zijn nog steeds te zien. Een van de vaste collecties van het museum is aan Willem van Oranje gewijd.
In de tuin van het museum staat een beeld van Willem de Zwijger, een prins van Oranje uit de 16e eeuw. Als je naast het beeld staat, heb je goed zicht op het museum en de historische gebouwen eromheen.
Vergeet ook zeker niet om de binnenplaats van het museum te bezoeken. Naast dat het een erg mooie binnenplaats is, kun je ook tegels met beeldhouwwerk vinden en de kunst in het grasveld bekijken.
Actuele tentoonstelling: Pieter de Hooch
Tijd om het museum te betreden. Van 11 oktober 2019 tot 16 februari 2020 kun je de tentoonstelling: “Pieter de Hooch in Delft: Uit de schaduw van Vermeer” bezoeken.
Pieter de Hooch was een Nederlandse meesterschilder uit de 17e eeuw. Hij en Johannes Vermeer maakten veel schilderijen in Delft tussen ca. 1652 en 1660. Via de schilderijen kom je meer te weten over de geschiedenis van Delft.
In zijn schilderijen zie je binnenplaatsen, interieurs en taferelen uit het dagelijks leven. Hij staat bekend om zijn gebruik van licht; denk aan een verlichte binnenplaats of een lichtstraal door het raam. Het resultaat: het hart van de scène wordt belicht en hij leidt je blik naar wat hij wil dat je ziet.
Niet alles wat je ziet is accuraat, want Pieter de Hooch plaatst soms historische gebouwen dichter bij elkaar dan ze in werkelijkheid zijn. Door dat te doen creëert hij het perfecte schilderij voor elke bezoeker door alle gebouwen die je niet mag missen in één frame te plaatsen. Zie het als de foto die je zelf nooit zult kunnen maken.
Permanente tentoonstellingen
Je kunt ook de volgende permanente tentoonstellingen bezoeken:
- Willem van Oranje
- Delftse Meesters
- Delfts Blauw
Willem van Oranje
Willem van Oranje was een voorvader van het koningshuis. Je kunt de plaats van zijn moord bezoeken en de kogelgaten in de muur zien.
De collectie op de bovenverdieping bevat veel schilderijen, waaronder veel portretten van prinsen die in de 16e eeuw leefden. Een van de kamers met schilderijen was vroeger de slaapkamer van Willem van Oranje.
Delftse Meesters
In de Delftse Meesters tentoonstelling kun je schilderijen van Delftse meesters zoals Johannes Vermeer zien, maar ook meer leren over de wetenschap en innovatie die hebben bijgedragen aan de welvaart in Nederland.
Delfts Blauw
De stad Delft is waarschijnlijk het meest bekend om haar Delfts Blauw porseleinen voorwerpen. Delfts Blauw begon als een poging om Chinees blauw en wit porselein te kopiëren, maar wist zelf wereldwijde bekendheid te verwerven. In het museum zijn veel topstukken van Delfts Blauw te zien.Â
Hoe kom je bij Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft ligt op 8 minuten loopafstand van het station Delft. Adres: Sint Agathaplein, Delft.
Openingstijden
Het museum is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur, behalve op 25 december en 1 januari.
Tickets
Tickets zijn 17,50 euro per persoon voor een bezoek aan de Pieter de Hooch tentoonstelling en de vaste collecties. Toegang is 5 euro met een Museumkaart, Rotterdampas of Delftpas.
Als je van plan bent om de Pieter de Hooch tentoonstelling te bezoeken, raad ik je aan om van tevoren een ticket voor de tijdelijke tentoonstelling te kopen, omdat het museum slechts een beperkt aantal personen per half uur toelaat tot de tentoonstelling. Er is geen quotum voor permanente tentoonstellingen.
Andere musea in Delft
Science Centre Delft
Een modern en high-tech museum gerund door de Technische Universiteit Delft. Dit museum is zeer geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, omdat er veel interessante voorwerpen te zien zijn en er veel workshops zijn om aan deel te nemen. Een leerzame ervaring met een speels tintje. Enkele voorbeelden: probeer het record van de meeste kilometers afgelegd met de minste brandstof (op basis van solar races) te verslaan of versla de computer die van bovenaf ballen op je gooit.
Botanische Tuin Delft
Naast het Science Museum vind je de Botanische Tuin Delft. Een kleine tuin in de buurt van het centrum van Delft met een paar verschillende gebieden en een kleine kas.Â
Ik denk dat een bezoek aan deze tuin in het voorjaar of in de zomer leuk kan zijn, maar in de winter is het niet de moeite waard. Er is geen gebied met planten die in het winterseizoen goed gedijen. In de kassen heb ik een paar interessante planten gezien, maar dat was voor mij niet voldoende om een bezoek te rechtvaardigen. Als je het vergelijkt met grotere botanische tuinen, is er gewoon niet genoeg te zien in deze.
Vermeer Museum Delft
Je vindt dit kleine museum in het centrum van Delft. In het museum zijn (alleen) reproducties te zien van de schilderijen van Johannes Vermeer, een beroemde Nederlandse schilder uit de 17e eeuw. Hij en Pieter de Hooch stonden beiden bekend om hun gebruik van licht in schilderijen.
Bezienswaardigheden Delft
Historische binnenstad van Delft
Het marktplein tussen het stadhuis en de kerk is waarschijnlijk het gebied dat de meeste bezoekers aantrekt. En dat is welverdiend.
De gebouwen hebben grote historische waarde en zijn mooi om te zien. Het uitzicht vanaf de terrassen van de vele cafés op het plein (verwarmd in de winter!) is de moeite waard.Â
Het maakt niet uit welk steegje je neemt vanaf het marktplein bij het stadhuis: je wordt overal omringd door historische gebouwen en grachten. Maar niet zo massaal als in bijvoorbeeld Amsterdam, wat een bezoek aan Delft ontspannender (maar misschien minder spannend) maakt dan een bezoek aan een grotere stad.
Oostpoort
De Oostpoort is rond 1400 gebouwd en is de enige overgebleven stadspoort in Delft. Je kunt het gebouw van verschillende kanten bekijken en er zelfs onderdoor lopen of fietsen.
Delftse Hout
Onderbreek je bezoek aan de binnenstad van Delft met een rustige middag omringd door de natuur. Het meer en het bos in de Delftse Hout zijn ideaal voor een wandeling. En het beste van alles: het is minder dan 20 minuten lopen vanaf de binnenstad van Delft. Net ten oosten van het bos kun je bij Café du Midi terecht voor een drankje met lunch of taart. Ik kan deze plek echt aanraden! De belegde boterhammen en de appeltaart zijn erg lekker.